Чи враховуються рекомендації МСЕК при пошуку підходящої роботи для особи з інвалідністю?

  • 23

Фото без опису

Так, обовязково враховуються.

Нагадаємо, що питання підбору підходящої роботи врегульовані статтею 46 Закону України “Про зайнятість населення”, а підбір підходящої роботи для осіб з інвалідністю здійснюється з урахуванням положень Закону України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”. Статтею 18-1 цього Закону передбачено, що Державна служба зайнятості здійснює пошук підходящої роботи відповідно до рекомендацій МСЕК, наявних у особи з інвалідністю, кваліфікації та знань, з урахуванням її побажань.

Довідково. Зазначимо, що до Закону України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні” внесені зміни Законом України від 21 серпня 2024 року № 3911-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сферах охорони здоров’я, реабілітації, соціального захисту та державної реєстрації окремих об’єктів санітарних заходів”. Ці зміни стосуються, зокрема, сплати адміністративно-господарських санкцій у разі невиконання роботодавцем нормативи працевлаштування осіб з інвалідністю.

Також внесені зміни до Закону України “Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні”. Серед іншого, підтверджена норма, яка передбачає, що індивідуальна програма реабілітації особи з інвалідністю розробляється на основі індивідуального реабілітаційного плану (за наявності), відповідно до Державної типової програми реабілітації осіб з інвалідністю, медико-соціальною експертною комісією. Визначення конкретних обсягів, методів і термінів проведення реабілітаційних заходів, які повинні бути здійснені стосовно особи з інвалідністю, а також контроль за виконанням індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю в межах своїх повноважень здійснюють медико-соціальні експертні комісії, органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, служба зайнятості, реабілітаційні установи, фахівці із соціальної роботи в громаді.

Ознайомитись з текстом Закону України від 21 серпня 2024 року № 3911-IX можна на парламентській вебсторінці: http://surl.li/lqdcxa   

Закон набрав чинності з 18 вересня 2024 року, буде введено в дію з 18 листопада 2024 року (за виключенням окремих положень).

 

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості