Які зміни відбулись у законодавстві з питань легалізації зайнятості населення?

  • 16

Фото без опису

Насамперед, нагадаємо, що відповідно до статті 50 Закону України «Про зайнятість населення» роботодавцям забороняється застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, вчиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин. Одним із елементів легалізації зайнятості є повідомлення роботодавця державній податковій службі про прийняття працівника на роботу.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2024 року № 967 внесено зміни до урядової постанови від 17 червня 2015 року № 413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту» (постанова КМУ № 967 оприлюднена 28 серпня 2024 року у газеті «Урядовий кур’єр»). Відповідно до пункту другого постанови, вона набирає чинності з дня набрання чинності Законом України від 25 квітня 2024 року № 3680-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників» (24 червня 2024 року).

Наразі, постанова № 413 має назву «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу/укладення гіг-контракту або припинення трудового договору з домашнім працівником». Додаток до постанови № 413 «Повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту» виключено. Постанову № 413 доповнено двома новими додатками, один з яких має назву «Повідомлення про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу/укладення гіг-контракту». Саме цей додаток мають подавати роботодавці при прийомі працівників на роботу.

Постанова Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2024 року № 967 доступна за посиланням: http://surl.li/ndzbmo

 

 

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості