Туберкульоз - небезпечне захворювання тварин

  • 108

Фото без опису

 

Туберкульоз тварин - одна з найнебезпечніших хвороб, яка завдає економічні збитки сільському господарству й становить загрозу здоров’ю людей.

Для своєчасного виявлення хворих тварин, щорічно планово проводять діагностичні дослідження. У 2024 році в Кропивницькому районі заплановано алергічно дослідити на туберкульоз 13800 голів великої рогатої худоби. Алергічна реакція - виявляє реагуючих на туберкулін тварин на ранній стадії, до того як хвора тварина почне виділяти збудник туберкульозу в навколишнє середовище та заражати інших. Туберкулінізації підлягають тварини з 40-денного віку.

Діагностика й боротьба з туберкульозом тварин і птиці в Україні здійснюється згідно з «Інструкцією з профілактики та боротьби з туберкульозом», затвердженою наказом Комітету ветеринарної медицини України від 03.09.2009 №316.

Туберкульоз - інфекційне хронічне захворювання тварин, птахів і людини, яке характеризується утворенням у різних органах типових безсудинних вузликів (туберкул) з наявністю сирнистого розпаду. Збудники туберкульозу при потраплянні в організм аліментарним або аерогенним шляхом здатні уражати всі органи і тканини та виділятися із організму тварин з молоком, бронхіальним слизом, фекаліями, сечею.

З метою недопущення захворювання тварин на туберкульоз керівники господарств, власники худобизобов’язані:

  • доставляти тварин для проведення ветеринарно-санітарних заходів спеціалістами ветеринарної медицини;
  • забезпечити належні умови утримання, годівлі та експлуатації тварин;
  • не допускати введення (завезення) тварин з інших господарств і населених пунктів, без відома спеціалістів ветеринарної медицини. Закуплених тварин утримувати протягом 30 діб на профілактичному карантині, під час якого їх досліджувати на туберкульоз та інші інфекційні захворювання згідно з ветеринарно-санітарними вимогами;
  • не допускати контакту хворих тварин з іншими тваринами;
  • проводити поточні ремонти, дезінфекцію та дератизацію тваринницьких приміщень і територій господарств;
  • систематично очищати приміщення і територію господарства від гною та його біотермічне знезараження;
  • своєчасно реєструвати та ідентифікувати завезене і новонароджений молодняк;
  • не допускати до обслуговування в тваринництві та кормовиробництві осіб, які не пройшли медичне обстеження на туберкульоз, а також хворих на туберкульоз, які перебувають на диспансерному обліку;
  • на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини пред'являти на завезених тварин ветеринарні документи, забезпечити належні умови для проведення спеціалістами ветеринарної медицини клінічного огляду, діагностичних досліджень та своєчасно інформувати про випадки захворювання тварин з ознаками, характерними для туберкульозу.

 

 

 

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Інші статті

Всі статті