Увага ! Африканська чума свиней!

  • 226

 

Фото без опису

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області повідомило, що в період 08 червня по 12 червня 2024 року виявлено п’ять випадків африканської чуми свиней (далі - АЧС), а саме: в особистих селянських господарствах села Ватажкове Терешківської територіальної громади Полтавського району Полтавської області, села Швайківка Швайківської територіальної громади Бердичівського району Житомирської області, села Володимирівка Володимирського району Волинської області, на території Чернівецького району Чернівецької області, поблизу села Горохове Кагарлицької територіальної громади  Обухівського району Київської області.

Гурівська сільська рада вкотре наголошує на дотриманні вимог щодо обігу свиней та продукції з них, а також нагадує, що потрібно знати і як захистити господарство від АЧС.

         Африканська чума свиней (АЧС, Pestis Africana suum) – це заразне захворювання, деякі ознаки якого можуть розвиватися доволі швидко, але не завжди є специфічними для встановлення остаточного діагнозу. Це вірусне захворювання вражає домашніх та диких свиней. Вперше захворювання виявлено в 1903 р. в Африці. Збудник АЧС - це ДНК-вмісний вірус сферичної форми, що належить до родини Asfaviridae. Він дуже складний і проявляє значну генетичну мінливість. Вірус АЧС заражає клітини імунної системи та ініціює вироблення величезної кількості специфічних антитіл, які, на жаль, не здатні до повної нейтралізації збудника. Інкубаційний період може тривати від 3 до 15 діб. При гострому перебігу хвороби – 5-9 діб.

На сьогоднішній день дане захворювання не лікується. До того ж, враховуючи складну формулу збудника хвороби, виготовлення ефективної вакцини проти нього наразі неможливе. Лікування АЧС заборонено законодавством України! АЧС достатньо легко передається від хворої до здорової тварини, чому сприяє надзвичайна стійкість вірусу в навколишньому середовищі. Хвороба характеризується здебільшого гострим перебігом та проявляється лихоманкою, крововиливами, синюшністю та змертвінням шкіри, ураженнями внутрішніх органів та високою смертністю.

 

Характерними для хвороби є наступні ознаки:

 

- раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;

- підвищення температури тіла до 40.5-42°C;

- зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;

- кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю), частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок;

- червонувато-фіолетові плями на череві, підгрудку,  вухах, п’ятачку та кінцівках (необхідно відрізняти від бешихи та класичної чуми свиней).

Хвороба охоплює 40-65 % поголів’я тварин, 85-100 % з яких гине впродовж 6-13 діб.

Вірус АЧС залишається життєздатним:

- в м’ясі від хворих тварин – до 155 днів;

- у гною та ґрунті – до 3 місяців; - у трупах свиней – до 2,5 місяців; - у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців; - в солонині – до 1 року; - в замороженому м’ясі – до 3 років.

 

З метою запобігання занесенню вірусу АЧС забороняється ввезення з територій, неблагополучних щодо АЧС:

- домашніх свиней і диких кабанів;

- яйцеклітин/ембріонів домашніх свиней і диких кабанів;

- сирого м’яса домашніх свиней і диких кабанів;

- усіх видів м’ясних продуктів, отриманих від домашніх свиней і диких кабанів, які не піддавались обробленню, що гарантує знешкодження вірусу АЧС;

- продуктів тваринного походження (із свиней), призначених для годівлі тварин або для використання у сільськогосподарських та промислових цілях, у фармацевтичних або хірургічних цілях, патологічного матеріалу і біологічних продуктів (із свиней);

- корми рослинного походження для годівлі свиней (без термічної обробки, що гарантує знешкодження вірусу АЧС).