Увага!!! Первоцвіт 2024

  • 43

 

 

Фото без описуРослини, які цвітуть навесні, завжди привертають до себе увагу своєю красою і тим, що це перші розквітлі рослини після довгої зими. На жаль, часто їх збирають, складаючи у букети напередодні весняних свят. Прикро, що на вулицях, ринках та трасах з’являться продавці червонокнижних весняних квітів. Люди добре знають якої шкоди завдають природі, але, з року в рік, цим займаються і, що найсумніше, вчать цьому своїх дітей.

Згідно чинного законодавства, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: "Про рослинний світ", "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про Червону Книгу України". Відповідальність за порушення законодавства у сфері охорони, використання та відтворення рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів рослинного світу, занесених до Червоної книги України тягне за собою накладення штрафу згідно чинного законодавства.


 Первоцвіти – дивовижні рослини, які пристосувались цвісти тоді, коли в лісі на деревах ще нема листя, і кожен теплий сонячний промінчик доходить до самої землі. Підсніжник складчастий, підсніжник звичайний (білосніжний), сон-трава, шафран сітчастий, цибуля ведмежа, вовчі ягоди пахучі, тюльпан дібровний, проліска дволиста та сибірська, ряст Маршала, ряст порожнистий та ущільнений, горицвіт весняний, конвалія – це не повний перелік первоцвітів, що зустрічаються в області. Всі ці рослини знаходяться на межі зникнення,  більшість з них занесена до Червоної книги України.

Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж пошкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки. Масовий збір первоцвітів знижує чисельність їх популяцій.

З метою збереження ранньоквітучих видів рослин кожного року в області проводиться екологічна акція "Первоцвіт".

Завдання природоохоронної акції "Первоцвіт" – привернути увагу громадськості до проблеми охорони ранньоквітучих лісових рослин і спрямувати зусилля учнів, молоді, пересічних громадян на практичні дії щодо захисту первоцвітів.

Дуже важливою складовою акції "Первоцвіт" є пропаганда відмови від купівлі первоцвітів. Збираючи та продаючи первоцвіти, ми знищуємо їх, а купуючи – допомагаємо знищувати. Рідкісні весняні квіти краще не чіпати: вони красиві в природному середовищі. Хай лісові квіти тішать око, серце і душу всіх, хто після вас прийде до лісу.

Запрошуємо всіх небайдужих прислухатися до порад, а ще краще – до свого розуму і совісті, та активно підтримати зусилля для збереження нашого майбутнього та майбутнього наших дітей і всіх наступних поколінь.

Кожен з нас повинен усвідомити, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті природного угрупування, є їх невід’ємною частиною і потребують нашого захисту.

У акції "Первоцвіт" участь може брати кожний. Головне – не зривати ранньоквітучі рослини і не купувати їх.

І найголовніше, можна відновити пам’ятки мистецтва, історії, але неможливо відреставрувати зниклі види рослин або тварин, які „творяться” природою десятки тисяч років.

 

Щовесни на території України великих обсягів набуває торгівля ранньоквітучими весняними рослинами – так званими первоцвітами.

Масовий збір на продаж квітконосів рідкісних рослин призводить до послаблення, а у невеличких місцезростаннях до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Крім цього, дуже часто первоцвіти знищуються з кореневою частиною, що призводить до фізичного знищення популяцій. За сезон в результаті незаконного збору для подальшої реалізації знищується велика кількість підсніжника білосніжного, білоцвіту весняного, шафрану Гейфеля, рябчика шахового, проліска дволистого, сону широколистого тощо. 

Представниками органів місцевого самоврядування, фахівцями екологічної інспекції із залученням представників  поліції проводиться робота  щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу

У період з лютого до травня 2024 року буде посилено державний контроль у галузі збереження рідкісних та червонокнижних об’єктів рослинного світу.

Наголошуємо, що відповідно до ч.1 статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення - за незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн.

За ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 1700 грн до 3655 грн з конфіскацією об'єктів рослинного світу (ч.2 статті 88-1 КУпАП).

За один екземпляр незаконно зірваної червонокнижної квітки передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн, шафрани (крокуси) та підсніжники – від 49 до 62 грн (залежно від виду), сон-трава – від 37 до 62 грн (залежно від виду).

 

Інші новини

Всі новини