Африканська чума – небезпечне захворювання свиней
На території України склалася напружена ситуація щодо поширення африканської чуми свиней. Так, у 2023 році в нашій країні було зареєстровано 47 випадків цієї хвороби. Зокрема в Кіровоградській області 7 випадків: 2 в Олександрійському районі, 5 у Кропивницькому районі на території Долинської міської (1), Компаніївської селищної (1), Новгородківської селищної (2) та Дмитрівської сільської (1) громад.
Африканська чума свиней (АЧС) (лат. Pestis africana suum) або хвороба Монтгомері – це контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней, яке зазвичай протікає з явищами септицемії. Хвороба викликається вірусом, який надзвичайно стійкий до високої температури і може жити місяцями в тушах свиней, крові, фекаліях, у замороженому чи копченому м'ясі. Вірус стійкий до висушування, заморожування та гниття. За кімнатної температури він зберігається протягом 18 місяців, а інфекційну активність у холодильнику зберігає від 6 до 10 років. Під дією прямих сонячних променів вірус гине через 12 годин. Для знешкодження вірусу шляхом дезінфекції застосовуються розчини їдкого натру (2-3%), формальдегіду (2,5%), водна завись хлорного вапна (15-20%). Знешкодження вірусу відбувається протягом години.
Люди на африканську чуму свиней не хворіють, але це захворювання призводить до значних економічних збитків та створює загрозу продовольчій безпеці в країні.
Свині інфікуються збудником АЧС через тісний контакт з хворими або інфікованими тваринами. Збудник передається через корм, пасовища, забруднений транспорт, у якому перевозять хворих тварин. Комахи, хижі птахи і звірі, собаки також можуть бути переносниками вірусу. В разі забою хворих тварин – м'ясопродукти є фактором поширення хвороби. Розповсюдженню вірусу хвороби сприяє безконтрольне переміщення свиней та продукції з них, незаконна діяльність стихійних ринків з продажу живих тварин і харчової продукції тваринного походження, недотримання правил біобезпеки як у господарствах усіх форм власності, що утримують свиней, так і в приватному секторі.
Захворювання протікає в 4 формах - блискавично, гостро, підгостро і хронічно.
Блискавична форма характеризується різким підвищенням температури тіла до 40,5-42,5°С. Інколи відмічається кашель, втрата апетиту, спрага. Через 1-2 дні температура знижується, настає параліч задніх кінцівок, тварина гине.
Гостра форма захворювання характеризується підвищенням температури протягом усього періоду хвороби і лише за декілька годин до загибелі знижується до 37-35°С. Шкіра набуває синюшного кольору, особливо на ділянках вух, п'ятачка, на підгрудді, вентральній стінці живота, а в кінці хвороби численні крововиливи з'являються скрізь. Загибель настає через 4-10 діб.
Підгостра форма захворювання вважається такою, якщо хвороба триває 3-4 тижні. У тварин спостерігається виснаження, набряки суглобів і некрози шкіри. Такі тварини стають носіями збудника цього захворювання.
Хронічна форма - втрата маси, періодичне підвищення температури тіла, артрит, збільшення суглобів, респіраторні ознаки, пригнічення. Тварина може хворіти декілька місяців, а потім гине.
Тварини, які перехворіли і вижили, залишаються пожиттєвими вірусоносіями.
Вакцин і медикаментів, які захищають від цієї хвороби або лікують від неї, не існує.
У випадку лабораторного підтвердження хвороби – все поголів’я свиней у неблагополучному пункті знищується шляхом умертвіння та спалювання. На неблагополучну територію накладається карантин на 40 діб, діє заборона продажу живих свиней та продукції з них.
Профілактика АЧС здійснюється шляхом суворого дотримання ветеринарно-санітарних вимог, безвигульного утримання свиней, проведення дезінфекції, боротьби з комахами, гризунами тощо. Необхідно унеможливити контакти свиней з іншими тваринами, що перебувають у вільному, неконтрольованому утриманні (собаки, коти тощо).
Зокрема ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ вигульне утримання свиней; вимушений забій (без ветеринарного огляду); завезення тварин без відповідних документів; згодовування харчових відходів.
За наявності ознак захворювання свійських свиней або виявленні трупів диких кабанів необхідно негайно повідомити лікаря державної установи ветеринарної медицини!
Кропивницьке районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області