Актуальність питання отруєння грибами
Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області інформує, хоча період вегетації грибів ще не розпочався (а триває він приблизно від травня до листопада), необхідно враховувати той факт, що різні методи обробки грибів (маринування, засолка, сушка, теплова кулінарна обробка тощо) в більшості випадків не руйнують їхніх отрут, а, отже, нещасні випадки від споживання грибів можуть реєструватися протягом цілого року, саме тому питання отруєння грибами залишається актуальним постійно.
Страви з грибів є традиційним продуктом у раціоні харчування мешканців нашої області та чи можна вживати саме дикорослі гриби?
Поглянемо на статистику отруєнь. Так, за 2022 рік в області зареєстрували 5 осередків отруєння дикорослими грибами, постраждало 6 людей, зокрема, 2 дітей. В Кропивницькому районі зареєстрували 4 осередки отруєння дикорослими грибами, постраждало 5 людей, зокрема, 1 дітей. Тож краще відмовитись від вживання дикорослих та консервованих грибів в домашніх умовах або обрати ті, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі. Слід також пам’ятати, що не можна купувати і вживати в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, у продавців на автошляхах.
Чи можна вживати гриби вагітним жінкам, дітям?
Крім того, що окремі гриби є отруйними, вони є доволі специфічним продуктом, так як клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею. Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років. Слід пам'ятати, що іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною харчового отруєння.
Як безпечно збирати гриби?
Кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні. Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки. Не збирайте грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях. Не збирайте грибів під час посухи. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
Як готувати гриби, щоб уникнути отруєння?
Не вживайте сирих грибів. Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі. Відібрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть. Радимо кип’ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби іще 15-20 хвилин. Готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді не більше доби.
Які симптоми грибного отруєння?
Симптомами грибного отруєння можуть бути запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності, які можуть з’являтися у різний час – від 30 хвилин до кількох діб - залежно від виду грибів, які вживали.
Що робити, якщо виникли симптоми отруєння?
Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння – негайно викликайте «швидку допомогу». Не викидайте залишки грибів – їхній аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Бережіть себе та своїх рідних!
Кропивницьке районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області