Трихінельоз: небезпека для людей і тварин

  • 85

Фото без опису

     Трихінельоз  досить поширене паразитарне захворювання. Особливе значення воно має тому, що може передаватися як тваринам так і людям, спричиняючи тяжкі наслідки, аж до летальних випадків.

    Збудником захворювання є: трихінели (Trichinella spiralis). Дорослі особини паразитів живуть в кишечнику тварин, а їх личинки – у м`язах (капсульна форма). Можливий шлях потрапляння живих личинок в організм нового господаря, коли той поїдає м'ясо інфікованої тварини.

     При попаданні в організм людини чи тварини: личинки трихінел уже через 2-7 днів здатні давати потомство. Живі личинки трихінел, підхоплені потоком лімфи, проникають в м`язи. Їх «улюблені» місця: м`язи язика, стравоходу, черевні, шийні, міжреберні м'язи. Через 15-20 днів личинки скручуються у спіральки. Через 1-1,5 місяця спіралька личинки починає капсулюватись, а в подальшому утворюється вапняний панцир. У такому стані в м`язах тварин личинки трихінел зберігають свою життєздатність роками, аж до смерті тварини.

     На трихінельоз хворіють: практично всі ссавці, включаючи кішок та собак. Механізм передачі захворювання у домашніх тварин такий же, як і в дикій природі. Однак треба пам`ятати, що хвороба виникає тільки після вживання інфікованого м`яса. Кішки можуть заразитися при полюванні на дрібних гризунів, птахів, якщо ті були носіями трихінел. Домашніх улюбленців ми можемо заразити самі, пригостивши їх сирим м`ясом.

     У домашніх свиней, як і у диких кабанів, ця хвороба діагностується найчастіше. Але в першу чергу це пов`язано з тим, що їх м`ясо найчастіше вживається в їжу, отже, і найчастіше проходить ветеринарний контроль, що дозволяє виявити паразитів.

     Симптоми у тварин та людей: трихінельоз у тварин протікає в двох формах. Гостра форма зустрічається дуже рідко і можлива тільки в разі масивної інвазії. Для неї характерне різке підвищення температури тіла, блювота, пронос, відмова від їжі, порушення координації руху. Надалі розвивається набряк. Від важкої інтоксикації організму продуктами життєдіяльності трихінел тварина, як правило, гине. Хронічна форма зустрічається найчастіше. Тварина під час інкубаційного періоду розвитку захворювання стає пасивною, в неї пропадає апетит, іноді може бути пронос. Спостерігається різка втрата ваги, тварина погойдується при ходьбі. Тривалість захворювання залежить від інтенсивності капсулювання личинок у м`язових тканинах. Після цього клінічні симптоми захворювання зникають, але тварина залишається носієм трихінел.

      Перші ознаки захворювання в людини проявляються, як правило, на 4-6 день зараження. Хвороба може мати стерту (легку) і важку форми, що залежить від кількості проковтнутих личинок і від стану імунної системи людини.

      Для стертої форми захворювання характерні: підйом температури до 37,2-38°С, слабко виражені м`язові болі. Можлива невелика набряклість, частіше набряклість повік. Через  2-3 тижні температура раптово піднімається до 40°С, виникають сильні м`язові болі, набряк обличчя, головний біль, висип.

    Важка форма захворювання починається з болю в животі, блювоти, проносу. Потім виникає сильний біль в потилиці, посилюються м`язові болі, температура піднімається до 41°С. По тілу розходиться висип, який запалюється і починає нагноюватися. При трихінельозі страждають всі органи і системи людини: серце, легені, печінка, головний мозок. При несвоєчасно розпочатому лікуванні можливий летальний результат.

     Діагностика захворювання: трихінельоз діагностується по характерному перебігу захворювання, епідеміологічному анамнезу та імуноферментному аналізу сироватки крові на виявлення антитіл до трихінел.

     Люди найчастіше хворіють на трихінельоз через свою необізнаність щодо даного захворювання. Їх зараження можливе лише при вживанні в їжу свинини, м`яса дикого кабана, коней, зараженого личинками трихінел і яке не пройшло термічну обробку. Слід пам`ятати, що соління, копчення, в`ялення, маринування м`яса не знищує личинки гельмінтів, а при виморожуванні вони гинуть тільки через 29-35 годин при мінус 50-70°С.

Любителям шашликів, солонини, сирокопчених ковбас і домашніх сосисок слід пам`ятати, що на око не можна визначити, чи містить дана продукція личинки трихінел.

     Кропивницьке районе управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області закликає громадян звертати особливу увагу на небезпеку споживання м’яса свиней (зокрема диких) без проведення ветеринарно-санітарної експертизи туші на трихінельоз. З цією метою слід відмовитись від споживання м’яса, придбаного на стихійних ринках, а також не проводити подвірний забій тварин без ветеринарного контролю.

     У випадку спостерігання вищезазначених ознак хвороби у тварин необхідно терміново звертатися до фахівців ветеринарної медицини Долинської районної державної лікарні ветеринарної медицини.

 

 

 

                                         Євгеній ТИФАНЮК – головний спеціаліст відділу

                                         безпечності харчових продуктів та ветеринарної

                                         медицини Кропивницького районного управління 

                                         Головного  управління Держпродспоживслужби

                                         в Кіровоградській області