ГРИП ПТИЦІ

  • 122

ДОЛИНСЬКЕ УПРАВЛІННЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В КІРОВОГРАДСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПОВІДОМЛЯЄ



       У світі спостерігається погіршення епізоотичної ситуації щодо грипу птиці, зокрема в період вересень-листопад 2022 у 23 країнах Європи зареєстровано 763 спалахи високопатогенного грипу птиці, у тому числі тих країнах, що межують з нашою державою – Угорщина (13), Польща (1), Молдова (1). Існує високий ризик занесення та розповсюдження грипу птиці в Україні з 1-ї декади грудня 2022 по 3-ю декаду лютого 2023.

       Згадаємо, що ж це за хвороба і як її запідозрити:
       Грип птиці – гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, викликана  будь-яким вірусом грипу A: субтипів H5 та H7, і характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту, високою смертністю птиці та перебігає у вигляді епізоотій (широке поширення інфекційної хвороби тварин і птиці) та ензоотій (спалах інфекційного захворювання тварин і птиці, прив'язаний до певної місцевості).

       Збудник грипу птиці - PHK-вірус, за комплементзв'язувальним антигеном  споріднений з вірусом типу A людей і тварин. Визначені віруси пташиного  грипу можуть інфікувати людину і являють значний ризик для її здоров'я. Дикі птахи, особливо мігруюча водоплавна птиця, є природним резервуаром вірусів  грипу птиці. Вірус грипу птиці чутливий до дії ряду дезінфекційних засобів. Прямі сонячні промені знезаражують вірус протягом 50-55 годин, температура +56 град.С - протягом 3 годин, +60 град.С - протягом 30 хвилин, +65-+70 град.С - протягом 2-5 хвилин. На інфікованому пір'ї вірус зберігає патогенність 8-20  днів, у крові та ексудаті в запаяних ампулах у ліофілізованому вигляді - понад 2 роки.

       До грипу сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця. 

       Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Дикі качки, крячки, лебеді, чайки та інші види перелітної птиці, чутливі до вірусу грипу птиці, є переносниками інфекції   та природним резервуаром інфекції.

     Факторами передачі збудника є інфікована обмінна тара, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір'я. Механічними переносниками можуть бути обслуговуючий персонал, комахи, пухоїди, синантропні птахи, дика перелітна птиця, гризуни.   Проте інфікування птиці відбувається в основному повітряно-крапельним шляхом. Вірус виділяється у навколишнє середовище зі слиною, носовим секретом і послідом. Вірусоносійство у птиці, яка перехворіла, триває 2-3місяці та більше.

       Інкубаційний період у птиці триває 1-7 днів. В окремих випадках - від декількох годин до 7 діб і більше.

       Зупинюся детальніше на клінічних ознаках. Клінічні ознаки грипу птиці є мінливими і залежать від вірулентності вірусу, виду птиці, віку, статі, супутніх хвороб і навколишнього середовища тощо.

       Клінічні ознаки у курей різноманітні: від слабовиражених до гострого перебігу, з високою смертністю без проявів будь-яких симптомів або з  мінімальними ознаками депресії; відсутність апетиту, раптова загибель великої кількості птиці у стаді; хвора птиця сидить або стоїть у напівкоматозному стані  з опущеною головою. При цьому загибель птиці досягає 80-100%. Кури, інфіковані вірусом пташиного грипу, несуть яйця без шкаралупи і з часом  припиняють яйцекладку. Хвороба супроводжується депресією, втратою чутливості, сльозотечею, набряками в ділянці голови і шиї, ціанотичністю слизових оболонок, гребінця та сережок, водянистим проносом, рідше - симптомами ураження органів дихання.

       У бройлерів клінічні ознаки високопатогенного грипу менше виражені, ніж   у інших видів птиці, і характеризуються пригніченням, сонливістю, відсутністю апетиту та  підвищеною летальністю. Також спостерігаються набряки голови та шиї, ознаки ураження нервової системи, зокрема викривлення шиї та атаксія.

       Клінічні ознаки грипу індиків залежать від патогенності збудника, віку птиці та інфікування збудниками інших хвороб. При зараженні високопатогенними штамами грипу відмічається раптова загибель птиці,   знижується або припиняється яйцекладка, з'являються бронхіальні хрипи і  крепітація в легенях, глухий, болючий кашель, синусити, набряки голови,  депресія, діарея. Смертність досягає 80-90%.

     Низькопатогенні віруси грипу викликають зниження або припинення яйценосності, катар верхніх дихальних шляхів, синусит та зростаючу загибель птиці.

     У каченят, хворих на грип, спостерігаються слабкість, пригнічення, сльозотеча, часткова або повна відмова від корму, приступи  судом,  після  яких  каченята гинуть. Часто настають паралічі шиї, кінцівок, крил. Загибель каченят  досягає  50%. Дорослі качки хворіють без видимих клінічних ознак.

       У гусей, заражених вірусами пташиного грипу, спостерігаються відсутність апетиту, ознаки депресії, пронос, набряк очних пазух. У гусенят проявляються ознаки ураження нервової системи.

       Грип птиці діагностують на підставі епізоотологічних даних, клінічних ознак, результатів патолого-анатомічного розтину та лабораторних досліджень.

       Власникам птиці рекомендовано:
       - завезення птиці в господарство здійснювати за умови наявності супровідних ветеринарних документів; 
       - обмежити або унеможливити контакт домашньої птиці з дикою перелітною чи синантропною птицею;
       - здійснювати нагляд за клінічним станом птиці;
       - здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;
       - про всі випадки загибелі птиці або про невластиву їм поведінку повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини;
       - до прибуття спеціалістів ветеринарної медицини ізолювати підозрілу на захворювання птицю;
          - на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду.
     
                                                   Світлана Толмач – заступник начальника 
                                                   управління – начальник відділу безпечності 
                                                   харчових продуктів та ветеринарної медицини 
                                                   Долинського управління Головного 
                                                   управління Держпродспоживслужби 
                                                   в Кіровоградській області