День пам'яті жертв голодоморів

  • 126

4-та субота листопада - день, що об’єднує кожного українця спільним минулим. Цьогоріч, 26 листопада, ми вшановуємо пам’ять невинно вбитих голодом. Україна пережила три голодомори: 1921-1923 рр., 1932-1933 рр., 1946-1947 рр. Проте Голодомор 1932-33 рр. був наймасовішим і найжорстокішим.

Голодомор – одна з найстрашніших катастроф в історії людства. За своїм вражаючим масштабом це лихо можна порівняти тільки з втратами українського народу від Другої світової війни.  За різними оцінками у 1932-33 роках жертвами штучного голоду стали від 4 до 10 млн. людей. Голодомор великою мірою зруйнував українське село, яке зберігало традиції української родини.

Правду про Голодомор кілька десятирічь замовчували та викривляли. Проте вона жила в пам’яті тих, хто пережив цю трагедію, у творах українських письменників, що не злякалися писати правду тоді, коли за це можна було заплатити своїм життям. Ця пам’ять жива й досі, і наше завдання в тому, щоб про Голодомор знали й прийдешні покоління.

У спільній молитві згадаймо усіх жертв голодоморів, запалімо свічу пам’яті у власній оселі та у своїй душі.  Нехай Господь Бог прийме їхні душі до Царства Божого, а нас укріпить у вірі, надії, любові. Вічна шана і незгасима пам’ять жертвам геноциду українського народу!

Пам’ятаймо!

Фото без опису