Гурівська сільська рада
Кіровоградська область, Кропивницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ВСТАНОВЛЕНО ЗАХВОРЮВАННЯ НА СИБІРКУ ТВАРИН

Дата: 27.10.2022 14:58
Кількість переглядів: 450

ДОЛИНСЬКЕ УПРАВЛІННЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КІРОВОГРАДСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПОВІДОМЛЯЄ


Фото без опису


       Долинське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області (далі – управління) інформує про те, що в одному з фермерських господарств Київської області із патологічного матеріалу від дрібної рогатої худоби (кози) при бактеріологічних дослідженнях виділено збудник сибірки (Bacillus anthracis).

       Сибірка – гостре, особливо небезпечне захворювання всіх видів сільськогосподарських домашніх і диких тварин, яке спричиняється мікробами Bacillus anthracis. Сибіркою хворіють і люди, тому хвороба відноситься до антропозоонозів, або зоонозів – тобто хвороба, що є спільною для тварин і людей.

     Джерелом і факторами передачі палички сибірки є переважно свійські тварини, а також шкіра, шерсть, роги, копита і продукти харчування тваринного походження (м'ясо, молоко тощо). Найбільш небезпечними є трупи тварин, які загинули від сибірки. Абсолютно недопустимо розтин трупів тварин, які загинули від сибірки, так як у трупах бацили гинуть протягом трьох діб: розтин сприяє вільному доступу кисню до органів і тканин, створюючи умови для утворення спор. Дуже небезпечним є забій хворих на сибірку тварин.

     Джерелом зараження можуть бути й інші тварини — кіт, ведмідь, сірий щур, птахи, собака, біла миша. Хвороба виникає в усіх регіонах країни переважно у весняно-літньо-осінній періоди, коли тварини мають найбільший контакт з зараженим спорами ґрунтом та піддаються нападу кровососних комах, переносників збудника інфекції.

     Зараження людини частіше відбувається під час забою худоби, зняття шкіри з хворої тварини, розробки туші тварини, яка хворіла на сибірку.

     Основним джерелом збудника сибірки для людини є сільськогосподарські тварини, а також м’ясопродукти та сировина, отримані при їх вимушеному забої.

     Вхідними воротами інфекції людини є пошкоджена шкіра, слизові оболонки шлунково-кишкового тракту, а також дихальні шляхи. Зараження відбувається при догляді за хворими тваринами, їх забої, приготуванні та споживанні інфікованого м’яса, контакті з шерстю, шкурами, щетиною, ґрунтом, що містять збудника сибірки.

     Симптоми хвороби тварин. Інкубаційний період триває 1-3 доби. У тварин підвищується температура до 420С. У жуйних тварин (велика і дрібна рогата худоба) раптово розвивається тимпанія (здуття рубця), у коней – коліки. При блискавичній формі сибірки тварини збуджені, можуть впасти і раптово загинути. При гострій формі – пригнічення, відмова від корму, тремтіння, у вагітних тварин – можливі аборти. При хронічному перебігу захворювання може тривати до 2-3 місяців. У свиней сибірка протікає у вигляді ангіни: розлите набрякання шиї, внаслідок чого ковтання і дихання утруднені, проявляється кашель, задишка, хрипи. У свиней інфекція може перебігати без клінічних ознак і діагностується лише під час післязабійного огляду туші.

    Профілактика хвороби у тварин полягає в проведенні регулярних
щеплень сприйнятливих до цього захворювання тварин однією із
дозволених до використання вакцин в порядку і строки, передбачені Інструкцією про заходи з профілактики та боротьби з сибіркою тварин, затвердженою наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мінагропрому України 25 січня 2000 р. № 4 та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 7 березня 2000 р. за № 136/4357. Фахівцями ветеринарної медицини щорічно здійснюються планові щеплення проти сибірки великої та дрібної рогатої худоби, коней.  

    Людині захиститися від сибірки можна, дотримуючись низки правил:

     - не купувати м’ясо і м’ясні продукти на стихійних ринках, де відсутній ветеринарно-санітарний контроль;

    - молоко, куплене на ринках, перед вживанням необхідно обов’язково кип’ятити;

    - не здійснювати забій сільськогосподарських тварин без попереднього ветеринарного огляду;

   -  тварин не можна випасати біля худобомогильників.

      У випадку спостерігання вищезазначених ознак хвороби у тварин необхідно терміново звертатися до фахівців ветеринарної медицини Долинської районної державної лікарні ветеринарної медицини.

 

 

 

                                             Євгеній ТИФАНЮК – головний спеціаліст відділу

                                             безпечності харчових продуктів та ветеринарної

                                             медицини Долинського управління Головного 

                                             управління Держпродспоживслужби

                                             в Кіровоградській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь