І ЗНОВУ СКАЗ!

  • 113

ДОЛИНСЬКЕ  УПРАВЛІННЯ  ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

 В КІРОВОГРАДСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПОВІДОМЛЯЄ


Фото без опису

У селі Червоне Гурівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області у приватному секторі встановлено захворювання на сказ тварини (молодняк великої рогатої худоби). Рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кропивницькій районній військовій адміністрації від 17 жовтня 2022 року № 13 (далі – рішення комісії) на с. Червоне накладено карантині обмеження, а села Пишне та Благодатне є загрозливою зоною. Також, рішенням комісії затверджено «План комплексних заходів щодо ліквідації сказу тварин в неблагополучному пункті
 с. Червоне та загрозливій зоні (с. Пишне, с. Благодатне) Гурівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області
».

       Нагадаємо клінічні ознаки сказу у великої та дрібної рогатої худоби (далі – ВРХ, ДРХ).

       У ВРХ переважає тиха форма сказу. Збудження виражено слабко. Відзначають хрипке мукання, слинотечу, хитку ходу, інколи викривлення апетиту. Незабаром розвиваються паралічі кінцівок. Нерідко – атиповий перебіг хвороби: відмова від корму, атонія передшлунків, часті позиви до дефекації, інколи – напади судом, потім розвиваються паралічі. При буйній формі тварини під час нападу рвуться з прив’язі, хрипко ревуть, риють кінцівками землю, кидаються на стіни. Виражена агресивність, особливо по відношенню до собак.

       У ДРХ стадія збудження короткочасна. В цей період відзначають статеве збудження, слинотечу, скрегіт зубами, агресивність. Від другої доби захворювання розвиваються паралічі.

       Як правило, ВРХ та ДРХ заражаються не лише під час нанесення покусів хворими собаками чи котами, а й, найчастіше, під час випасу на вигонах біля балок або безпосередньо в балках. Тобто в місцях, де є можливість безпосереднього контакту з дикими тваринами.

       Прохання до власників тварин: якщо у вас виникла підозра щодо захворювання на сказ великої чи дрібної рогатої худоби, не надавайте самостійно допомогу тварині, а терміново зверніться до фахівця ветеринарної медицини.

      

 

                                             Світлана ТОЛМАЧ – начальник відділу  

                                             безпечності харчових продуктів та ветеринарної

                                             медицини Долинського управління Головного

                                             управління Держпродспоживслужби

                                             в Кіровоградській області

 

Інші новини

Всі новини