ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ ПРО ХОЛЕРУ ТА ЯК УБЕРЕГТИСЬ ВІД ЗАРАЖЕННЯ

  • 487

Фото без опису

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я щорік в світі реєструється до 150 тисяч випадків холери більш ніж в 50 країнах. В Україні за останні 25 років найбільша кількість випадків захворювання на холеру реєструвалась в 1994 році (845 випадків) та 1995 році (548 випадків).

Останній спалах холери в Україні зареєстрований в 2011 році в м. Маріуполь Донецької області. За період спалаху було 33 випадки захворювання на холеру та 24 випадки вібріоносійства. Цей спалах був викликаний токсигенними штамами вібріонів, занесеними з іншої країни. Дві третини хворих несвоєчасно звертались за допомогою, що значно ускладнювало заходи з ліквідації спалаху. Тоді холера в Маріуполі набула затяжного характеру, спалах тривав майже три місяці.

Повномасштабна війна та зруйнована інфраструктура у поєднанні такими факторами, як літнє підвищення температури повітря, погіршення якості питної води, неможливість дотримання санітарних норм підвищує ризики появи гострих кишкових інфекцій, зокрема і холери.

Холера – особливо небезпечна гостра кишкова інфекція, яка характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту з виникненням багаторазових проносу та блювання, внаслідок яких розвивається обезводнення організму.

Захворювання викликається бактерією, так званим холерним вібріоном. Виникнення більшості епідемій чітко пов’язані з водним фактором передачі збудника інфекції, однак поширенню хвороби в побутових умовах також сприяє пряме забруднення їжі інфікованими фекаліями. Можливий контактно-побутовий шлях передачі збудника інфекції, наприклад, через забруднені руки.

Низький санітарний рівень є основною причиною зараження холерою в умовах розміщення, виробничої діяльності, водопостачання та харчування людей, посилює активність механізмів та шляхів передачі кишкових інфекцій. Розміри епідемічного спалаху визначаються широтою користування інфікованими джерелами води, а також ступенем їх забруднення каналізаційними скидами. Особливо великі епідемії спостерігаються при подачі населенню незнезараженої води за допомогою водопроводу і при аваріях в мережі внаслідок перепаду тиску і підсмоктування в труби ґрунтових вод. Не виключаються побутові та харчові епідемії.

Спеціалісти Держпродспоживслужби в Кіровоградській області спільно з органами місцевого самоврядування в період воєнного стану продовжують обстеження об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання з питань їх утримання, забезпечення населення питною водою гарантованої якості, приведення джерел нецентралізованого водопостачання у відповідність санітарним нормам.

Забезпечення населення питною водою гарантованої якості є запорукою недопущення виникнення гострих кишкових інфекцій та збереження здоров’я людей!

 

 

Начальник Долинського

управління ГУ ДПСС

в Кіровоградській області                                                 Галина ЦУРКАН