Який розмір допомоги по безробіттю?

  • 175

Розмір допомоги по безробіттю залежить, зокрема, від страхового стажу особи та тривалості безробіття, доходу (грошового забезпечення), статті звільнення (припинення останнього виду зайнятості) і не може перевищувати чотирикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом (зараз це 9 924 грн).

Застраховані особи, визнані в установленому порядку безробітними, які протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше шести місяців, мають право на допомогу по безробіттю у мінімальному розмірі (1000 гривень).

Розмір допомоги по безробіттю визначається у відсотках до середньої заробітної плати (доходу), визначеної відповідно до Постанови 1266, залежно від страхового стажу, але не менше ніж мінімальний розмір допомоги по безробіттю, встановлений правлінням Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Залежно від страхового стажу розмір допомоги по безробіттю виплачується у таких відсотках:

до 2 років – 50%;

від 2 до 6 років – 55%;

від 6 до 10 років – 60%;

більше 10 років – 70%.

Залежно від тривалості безробіття: перші 90 к.д. – 100 %; протягом наступних 90 к.д. – 80%; у подальшому – 70 % (від призначеного розміру допомоги по безробіттю).

Розмір мінімальної виплати допомоги по безробіттю, що виплачується застрахованим особам залежно від страхового стажу, становить 1800 гривень, а особам, виплати яким призначались без урахування страхового стажу, – 1000 гривень відповідно до законодавства.

Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 к.д., для осіб передпенсійного віку – 720 к.д., для молоді (до 35 р. без страхового стажу) – 180 к.д. 

Для осіб, звільнених під час карантину згідно зі статтею 38 КЗпПУ (за власним бажанням (не поважна причина)) та статтею 36 п. 1 (за угодою сторін), загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 270 к.д.

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості