Поради експерта: заповнюємо звітність за формою № 4-ПН

  • 220

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 18.03.2021 року № 563 затверджено форму звітності № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці» та Порядок її подання.

Хто подає форму звітності № 4-ПН?    

Зазначену форму звітності заповнюють підприємства, установи та організації в разі запланованого масового вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, у т.ч. ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням, скороченням чисельності або штату працівників підприємства, установи та організації (далі – підприємства) незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання.

Нагадуємо, що відповідно до ст.48 Закону України «Про зайнятість населення» масовим вивільненням з ініціативи роботодавця (крім випадку ліквідації юридичної особи) є одноразове або протягом:

1) одного місяця:

- вивільнення 10 і більше працівників на підприємстві з чисельністю від 20 до 100 працівників;

- вивільнення 10 і більше відсотків працівників на підприємстві з чисельністю від 101 до 300 працівників;

2) трьох місяців – вивільнення 20 і більше відсотків працівників незалежно від чисельності працівників.

Коли подавати звіт № 4-ПН?

Звіт подається не пізніше ніж за 2 місяці до вивільнення (у разі звільнення держслужбовців – не пізніше ніж за 30 календарних днів до вивільнення). Якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, днем закінчення строку подання інформації є перший після нього робочий день.

Що треба вказати у формі звітності № 4-ПН?

Вказується кількість осіб, яких передбачається вивільнити; дата наказу, яким було попереджено працівників про заплановане вивільнення; дата запланованого вивільнення працівників.

Хто має право підписувати звіт?

Звіт можуть підписати як директор, так і особа, відповідальна за подання інформації. Звертаємо увагу, у звіті необхідно зазначати власне ім’я, а не ініціали, номер телефону та адресу електронної пошти кадрової служби. За потреби фахівець служби зайнятості зв’яжеться з вами за цими контактними даними.

Куди подавати звітність?

Звіт треба подати до міських, районних і міськрайонних центрів зайнятості та філій регіональних центрів зайнятості за місцем провадження господарської діяльності підприємства.

В якій формі можна подати звіт № 4-ПН?

Форму № 4-ПН подають у паперовому вигляді (із засвідченням підписом керівника або особи, відповідальної за подання інформації) за місцем провадження господарської діяльності організації.

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості