Здорове харчування для дітей
Немає нічого дивного в тому, що дитина втомлена, неуважна, часто хворіє, якщо в її раціоні багато солодощів, хлібо-булочних виробів, смажених продуктів, сосисок – всі вони мають дуже низьку нутрієтивну цінність (мало вітамінів, мінералів, харчових волокон, білків, складних вуглеводів і багато цукрів, насичених жирів). Тому завдання батьків полягає в тому, щоб подбати про правильне збалансоване харчування для дітей та корисні продукти в їх раціоні.
Харчування дітей має бути збалансованим по білках, жирах, вуглеводах. Саме в дитячому віці виникає багато проблем із харчуванням, бо дитинка вже їсть самостійно і звісно, якщо дамо сосиску чи щодня солодощі, то вибір буде на їх користь. Починаючи з часів прикорму дбаємо про корисні продукти для дітей.
· Здорове харчування для дітей має містити хоча б 80% цільних продуктів в раціоні: овочі, фрукти, каші, бобові, риба, птиця, м’ясо, печінка, яйця, кисло-молочні продукти.
· Мінімум солодощів і вводимо їх якнайпізніше і не як основу трапези.
· Корисна їжа для дітей – це фрукти, овочі, ягоди, зелень.
· Маскуємо в страви м’ясо, печінку, рибу, якщо дитина не любить їх.
Правильне харчування для дітей – це збалансоване харчування. І тут також важливі наступні аспекти.
· Не змушуємо їсти, коли дитина не хоче чи коли капризує і тероризує: або мюслі (печиво, тощо) або нічого. Обираємо варіант нічого.
· Так само – не змушуйте дитину доїдати «до кінця», якщо вона не хоче, це порушує харчову поведінку та відчуття дитиною її ситості.
· Не ділимо їжу на смачну й несмачну. Типова помилка батьків в тому, що вони навішують свої переконання дітям і говорять приблизно так: «з’їж суп/кашу, а потім дам тобі щось смачне» (найчастіше синонім до слова «солодке»). Це для вас суп чи каша можуть бути несмачні, а дитинці дуже навіть смачно.
· Не винагороджуйте і не заспокоюйте їжею і особливо солодощами. Говоріть, обіймайте, співчувайте, але не створюйте зв’язок в мозку: сумно-солодке, впав-солодке, радісно-солодке.
Здорове харчування для дітей формується через поведінку батьків, яку діти копіюють. Якщо ви їсте снікерси та чипси, смажену картоплю на вечерю, то не вимагайте в діток любити броколі і гречку. В ідеалі усі члени сім’ї повинні харчуватись збалансовано і корисною їжею.
Згідно проведених дослідження: 86,5% батьків вважали, що раціон дітей є збалансованим і їх діти харчуються регулярно. Однак виявилося, що лише 10,3% дітей харчувалися збалансовано (і то лише двічі на день, що аж ніяк не може перекрити добову потребу у макро - й мікронутрієнтах). До прикладу, лише 28,6% дітей мали достатню кількість білків в раціоні (а білок – це будівельний матеріал для м’язів, гормонів, клітин імунної системи).
Також були виявлені найпоширеніші дефіцити мінералів та вітамінів серед дітей шкільного віку:
· 73,6% дітей мають дефіцит кальцію (бо ж не їдять кисло-молочних продуктів, сирів, капусти, кунжуту)
· 65,9% дефіцит заліза (діти не дуже люблять м’ясо, печінку, а батьки й не дуже стараються їх готувати/маскувати)
· вітамін В6 у 35,2% (крупи, бобові, риба і морепродукти, горіхи, печінка)
· вітаміну Д у 90% (жирна морська риба, жовтки домашньої птиці, молочка збагачена вітаміном Д)
· йоду у 90,1% учнів (риба, морепродукти, водорості. Використовуйте звичайну йодовану сіль, а не морську чи приправу вегету!)
Начальник Долинського
управління ГУ ДПСС
в Кіровоградській області Галина ЦУРКАН