На здобуття економічної самостійності

  • 310

Фото без опису

Вчора, 22 грудня, директорка Долинської районної філії обласного центру зайнятості Марина Соловйова зустрілася з Гурівським сільським головою Анатолієм Склярчуком.

Особлива увага була приділена питанню створенню нових робочих місць, у т.ч. й шляхом залучення жителів громади до самозайнятості. 

Зокрема, сторони обговорили питання налагодження співпраці в частині взаємодії щодо надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї та своєчасного обміну інформацією про непрацюючих працездатних осіб, які є членами малозабезпечених сімей.

М. Соловйова повідомила, що з січня 2022 року набирає чинності постанова Кабінету Міністрів України  від 21 квітня 2021 року №397, якою затверджено Порядок надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї.

Наголосила, що ця державна програма сприятиме пожвавленню активності незайнятого населення та розширення можливостей малозабезпечених громадян реалізувати себе в малому бізнесі. Головним механізмом цієї постанови є надання безвідсоткової поворотної одноразової допомоги для відкриття власного бізнесу.  

Така фінансова допомога надаватиметься непрацюючим працездатним особам з числа членів малозабезпечених сімей  в обсязі не більше 15 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня календарного року, в якому приймається  рішення про її надання.

Ці кошти надаються у безготівковій формі і можуть використовуватися тільки для оплати рахунків на придбання необхідного для заснування власної справи обладнання і матеріалів.

Директорка наголосила, що участь у державній програмі можуть взяти непрацюючі малозабезпечені, які отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям і зареєстровані як безробітні.

Щоб отримати фінансову допомогу на започаткування власного бізнесу, малозабезпеченим потрібно звернутись із заявою до центру зайнятості за місцем проживання. Крім того, до центру зайнятості необхідно подати довідку про відсутність притягнення до кримінальної відповідальності, судимості та бізнес-план майбутньої справи.

Розробити бізнес-план допоможуть працівники центрів зайнятості, які надаватимуть учасникам бюджетної програми консультації із започаткування та ведення бізнесу та організовуватимуть для них безкоштовне професійне навчання.

Крім того, поінформувала про можливості служби зайнятості, зокрема, у напрямку організації професійного навчання за професіями, які можуть допомогти безробітним громадянам реалізувати себе у сфері бізнесу.

         Наостанок сторони були одностайними, що така державна підтримка для територіальних громад стане в допомогу, адже, це, насамперед, вирішення питання зайнятості населення, створення нових робочих місць, поповнення місцевого бюджету, а також залучення додаткових інвестицій у громаду.

         Ця державна програма допоможе безробітним з числа малозабезпечених, відкрити власну справу та створити для себе та своїх членів родини робочі місця.

 

 

М.Соловйова, директор Долинської районної філії