Загроза масового заселення та пошкодження гризунами сходів озимих культур

  • 1088

В багаторічних травах, неорних землях, інших сільськогосподарських угіддях області у надпороговій кількості розвиваються мишоподібні гризуни, розмноженню та поширенню яких сприяють агрокліматичні умови. За таких умов існує загроза масового заселення та пошкодження гризунами сходів озимих культур.

З метою запобігання збільшення чисельності та шкодочинності мишоподібних гризунів слід провести моніторинг їх розвитку та профілактичні заходи щодо зменшення чисельності шкідників, зокрема: збирання врожаю технічних культур і проведення глибокої зяблевої оранки, знищення гризунів в місцях резервації з метою недопущення розселення в посіви озимих культур.

Важливо систематично обстежувати посіви озимих. За наявності 3-5 жилих колоній гризунів на гектарі озимину захищають родентицидами, які включені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» у 2021 році. Хімічні препарати слід застосовувати обережно з обов’язковим дотриманням техніки безпеки. Важливо знати, що  лише оригінальні препарати відповідальних та авторитетних виробників можна безпечно використовувати за умови дотримання регламентів їх застосування. Надзвичайно важливо правильно внести препарат – безпосередньо у нори гризунів та притоптати, уникнувши розсипання принади. Недотримання регламентів застосування препаратів та використання фальсифікату призводить до екологічної катастрофи. Варто лише згадати масову загибель перелітних птахів в біосферному заповіднику «Асканія-Нова».

Альтернативою хімічному методу є біологічний – безпечний для навколишнього середовища та в рази дешевший за хімічні препарати.

На сьогодні  одним із найперспективніших препаратів є бактоцид, його ефективність на рівні з хімічними препаратами. Основу препарату складає зерно, оброблене в лабораторних умовах бактеріями мишачого тифу. При поїданні принади гине до 95 % гризунів протягом 5-14 днів. На відміну від хімічних препаратів, при застосуванні бактоциду для зараження здорового гризуна достатньо просто контакту з вже хворим звірком, що призводить до загибелі всієї колонії гризунів. Жоден препарат хімічного походження такими властивостями не володіє. Препарат найдоцільніше застосовувати проти мишоподібних гризунів на полях, пасовищах, лісосмугах, скиртах, складах, також можна застосовувати в домогосподарствах, оскільки він є безпечний для домашніх тварин.

Бактоцид - біологічний препарат, який надійно захищає врожай та безпечний для людей та довкілля, дає можливість уникнути отруєння птахів та тварин.

Для отримання детальнішої інформації та консультацій щодо розповсюдження мишей звертайтесь до управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за адресою: м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, кабінети 303-304 або за телефоном (0522) 32 12 21.

Для отримання інформації та консультації по застосуванню бактоциду звертатись до Державної установи «Кіровоградська обласна фітосанітарна лабораторія» за адресою: м. Кропивницький, вул. Художника Ярошенка,1, виробництво - вул. Курганна, 62, тел./факс (0522) 27-07-25.