НЕВТІШНА СТАТИСТИКА: ЗАФІКСОВАНО ЩЕ ОДИН ВИПАДОК ОТРУЄННЯ ДИКОРОСЛИМИ ГРИБАМИ В ОБЛАСТІ
63-річна жителька с. Василівка Гурівської ОТГ, що в Кропивницькому (Долинському) районі, була госпіталізована до Долинської центральної міської лікарні з симптомами нудоти, блювоти та болю в нижніх кінцівках. Жінці встановили діагноз отруєння грибами легкого ступеня важкості, полінейропатія нижніх кінцівок. Отримавши лікування, потерпіла в задовільному стані була виписана з лікарні.
Спеціалісти Держпродспоживслужби в області провели епідрозслідування. Як з’ясувалося, напередодні жінка назбирала на власній присадибній ділянці дикорослих опеньків, відварила, просмажила та поласувала грибною стравою. Разом з потерпілою гриби вживав її чоловік, однак для нього все обійшлося лише одноразовою блювотою, за медичною допомогою він не звертався.
Стосовно випадку до органів місцевого самоврядування направлено інформації та пам’ятки для посилення інформаційної роботи серед населення щодо профілактики отруєнь грибами. Роз’яснювальна робота проводиться й фахівцями Держпродспоживслужби, аби убезпечити мешканців області від негативних наслідків, які можуть настати після споживання дикорослих грибів.
Нагадаємо, що з початку осені в області дев’ять осіб постраждали від отруєння дикорослими грибами. Випадки отруєння зареєстровані серед жителів Кропивницького (3 потерпілих, із них 2 померли), Світловодська (1 потерпіла померла), с. Оникієве Новоукраїнського району (1 потерпіла), смт. Завалля Голованівського району (3 потерпілих) та с. Василівка Кропивницького району (1 потерпіла). Серед них два сімейні випадки.
Задля збереження власного життя та здоров’я рекомендуємо дотримуватися наступних правил збору та вживання грибів:
1.Не впевнені – не беріть. Слід збирати тільки добре знайомі гриби. Гриби, які викликають сумнів, не слід вживати в їжу чи куштувати, тим паче в сирому вигляді.
2.Не збирайте гриби, які біля основи ніжки мають білий мішечок – порожнє клубоподібне потовщення.
3.Не збирайте перестиглі, в’ялі, зіпсовані, пошкоджені гриби. Вони накопичують небезпечні речовини, що можуть викликати отруєння.
4.Збирайте гриби в кошик чи провітрювану тару.
5.Уникайте місць збору грибів, розміщених поблизу екологічно забруднених районів (сміттєзвалища, токсичні виробництва, промислова зона, підвищений радіаційний фон, близькість до автомагістралей, залізничних шляхів). Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу.
6.Не купуйте дикорослі гриби в місцях стихійної торгівлі та без супровідних документів про їх походження та безпечність.
7.Не пригощайте грибами дітей, людей похилого віку і вагітних жінок , адже усі страви із грибів важкі для травлення. Їх не повинні також вживати люди із хворобами шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.
8.Навіть один отруйний гриб серед їстівних може викликати дуже важке отруєння. Мухомор зелений або бліда поганка – найбільш небезпечний гриб України, який іноді помилково збирають замість печериць та зеленої сироїжки. Навіть однієї чверті шапочки цього гриба достатньо для смертельного отруєння.
Якщо ви все ж поласували грибною стравою та відчули симптоми отруєння, негайно звертайтеся за медичною допомогою!