Вакцинація проти COVID-19

  • 319

Фото без опису

Масштабна кампанія з вакцинації набирає оберти. Мільйони людей у всьому світі  вже встигли отримати щеплення проти  COVID-19. Наразі не існує специфічного лікування проти короновірусної хвороби COVID-19, тому для того, щоб забезпечити своє здоров’я, потрібно мінімізувати ризик або унеможливити ймовірність інфікування. Це стає можливим саме завдяки проведенню масової імунізації населення.

 

Що таке COVID-19?

COVID-19 - гостра респіраторна хвороба, спричинена короновірусом SARS-CoV-2. Передача вірусу здійснюється повітряно - краплиним шляхом. Схильні до захворювання всі категорії населення, проте найважчий перебіг відмічається у людей похилого віку та осіб, з наявними супутніми  захворюваннями. Для профілактики інфікування варто дотримуватись простих правил: носіть захисні маски правильно(вони повинні щільно закривати ніс та рот), мийте руки з милом не менше ніж 20 секунд, за відсутності можливості помити руки використовуйте спиртовмісні антисептики, не торкайтесь обличчя брудними руками та тримайте дистанцію в людних місцях.

 

Для чого потрібні вакцини та як вони працюють?

Вакцина – це препарат, що виготовляється на основі ослаблених збудників хвороби, продуктів їхньої життєдіяльності або їхніх синтетичних аналогів. Нині застосовуються комп’ютерні методи для розробки вакцин на основі даних(банків даних) геномних  послідовностей багатьох бактерій, збудників паразитарних інфекцій та вірусів. Уведення  вакцини імітує хворобу, що надає змогу організувати збудник та “навчитись” боротись із цим збудником, виробивши специфічні антитіла. Така методика дозволяє організму підготуватись до можливої зустрічі зі “справжнім” збудником та забезпечити більш легкий перебіг інфекції, у разі якщо вона виникне.

 

Чи безпечна вакцина?

Жодна вакцина не може бути застосована без проходження всіх фаз клінічних випробувань та затвердження її компетентними органами. Результати досліджень доводить ефективність вакцини проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої короновірусом SARS-CoV-2. Існує лише невелика ймовірність несприятливих реакцій після імунізації, оскільки сприйнятливість організму до окремих речових суворо індивідуальна. Про те не варто через це уникати вакцинації, адже саме вакцина є дієвим способом профілактики інфекційних захворювань. Завдяки масштабним кампаніям з вакцинації вдалося мінімізувати ризик захворювання на такі інфекції, як кір, краснуха, дифтерія.

 

Начальник відділу соціального

захисту та охорони здоров‘я

Гурівської сільської ради                                                        Олена КОЗУБ