Запитання і відповіді про вакцинацію від COVID-19

  • 317

Фото без опису

1. Чи запобігає щеплення зараженню COVID-19?

Навіть вакцинована людина може заразитися COVID-19. Завдання щеплення полягає в тому, щоб запобігти тяжкому перебігу хвороби, ускладненням і смерті. Отримавши щеплення, людина, навіть якщо і захворіє, то перенесе хворобу легше швидше за все вона не потребуватиме кисневої терапії та не потрапить до лікарні.

2. Яку з вакцин проти COVID-19 краще брати?

Усі вакцини, схвалені для використання ВООЗ, мають високу ефективність у запобіганні важкому перебігу захворювання на COVID-19, госпіталізації і смерті. Тому найкращою вакциною є та, що зараз доступна для вас!

3. Чи можна перше і друге щеплення робити вакцинами різних виробів?

Це сам перед стосується вакцин AstraZeneca та  Covishield (вакцина вироблена за ліцензією Індії ). Першу і другу дози можна отримати вакцинами AstraZeneca , виготовленими на різних майданчиках ( у Європейському Союзі, Великій Британії, Республіки Корея), включно із субліцензійним виробництвом в Індії. Адже склад та технологія виготовлення вакцин ідентична.

4. Чи потрібно вакцинуватися тим, хто вже перехворіли на                     COVID-19?

Так. Зважаючи на те, що можна повторно заразитися COVID-19 й отримати серйозні ризики для здоров’я, потрібно вакцинуватися, навіть якщо ви перехворіли.

5. Чи потрібно буде повторювати вакцинацію щороку?

Сьогодні маємо інформацію, що імунітет після щеплення від COVID-19 зберігається пів року. Варто враховувати, що вакцини  створені нещодавно і їх іще продовжують досліджувати, зокрема вивчають імунітет, який вони формують.

6. Які можуть бути реакції на вакцину ?

Може бути підвищення температури, біль та /або почервоніння в місці ін’єкції після першої дози. Для деяких вакцин більш вираженою є реакція після введення другої дози. Одні вакцини викликають реакції у молодших людей, а інші – у старших. Тяжка алергічна реакція - анафілактичний шок - на вакцину вкрай рідкісний. Вона проявитися в перші секунди чи хвилини після щеплення. Саме тому вас попросять затриматися в пункті щеплення ще пів години, щоб у разі серйозної алергічної реакції (анафілактичного шоку) вам надали вчасну і правильну медичну допомогу.

 

 

Начальник відділу соціального

захисту та охорони здоров‘я

Гурівської сільської ради                                                        Олена КОЗУБ