Як отримати “Пакунок малюка” або грошову компенсацію за нього?

  • 375

Інформація щодо отримання "пакунку малюка" Енергодарська Міська Рада

“Пакунок малюка” - це безповоротна адресна допомога сім’ям, у яких  народилася  дитина. Право на отримання “Пакунка малюка” мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які  тимчасово або постійно проживають на території України, а також особи, яких в Україні визнано біженцями або особами, що потребують додаткового захисту.

“Пакунок малюка” видається: в закладі охорони здоров’я при народженні дитини або структурним підрозділом з питань соціального захисту населення                  ( в разі відсутності в пологовому будинку).

У разі неотримання разової натуральної допомоги  “пакунок малюка” з незалежних від отримувача причин протягом 30 днів із дня народження дитини, отримувач має право на отримання грошової компенсації.

Батьки, усиновлювачі, патронатні вихователі, прийомні батьки, опікуни новонародженої дитини в разі неотримання разової натуральної допомоги “пакунок малюка” мають можливість отримати грошову компенсацію вартості разової натуральної допомоги “пакунок малюка”.

Для призначення грошової компенсації отримувач подає до управління соціального захисту населення заяву із зазначенням реквізитів спеціального рахунку, відкритого в АТ КБ “ПриватБанк”. Обрати інший банк чи отримати грошову компенсацію на картку, на яку зараховується допомога при народженні дитини, неможливо, оскільки між “ПриватБанком” та Міністерством соціальної політики України укладено договір про взаємодію.

Розмір грошової  компенсації становить не менш як три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років(з 01.01.2021р. - 5763,00грн). Грошова компенсація призначається, якщо звернення за нею надійшло не пізніше ніж через 12 місяців із дня народження дитини.

         Зараховані на картку кошти можна  витратити протягом року тільки у визначених закладах торгівлі або через інтернет-магазини для придбання дитячих товарів та товарів для породіллі.

        З 01 липня 2021 року батьки мають право вибору між разовою  натуральною допомогою “пакунок малюка” та грошовою компенсацією вартості разової натуральної допомоги “пакунок малюка”.

 

 

 

Начальник відділу соціального

захисту та охорони здоров‘я

Гурівської сільської ради                                                                            Олена КОЗУБ