Права і пільги для учасників АТО та членів їх сімей

  • 309

Роз'яснення Держпраці щодо додаткової відпустки окремим категоріям  ветеранів війни – Новини Полтавщини

Відповідно до ст.8 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” час перебування громадян України на військовій службі зараховується до її вислуги років, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби на пільгових умовах у порядку, що визначається КМУ.

         Час проходження військової служби, протягом якого військовослужбовець брав участь в АТО в особливий період, зараховується до стажу державної служби на пільгових умовах. Зокрема, один місяць стажу зараховується за три, тобто у трикратному розмірі.

          Особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав, вважаються ветеранами війни (ст.4 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”). До ветеранів війни належать: учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни. Кожна з цих категорій має право на пільги.

         Інваліди війни - особи, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО, з числа: військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних) та працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України; осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників підприємств, організацій, які залучалися до забезпечення АТО; осіб у складі добровольчих формувань.        

         Учасники війни – працівники підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь у забезпеченні проведення АТО, перебуваючи  безпосередньо в районах АТО у період її проведення.

          Учасники бойових дій – військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані) та працівники Збройних Сил України і брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО; особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці, працівники Міністерства внутрішніх справ України, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали участь  в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО; особи, які у складі добровольчих формувань брали безпосередню участь в АТО, забезпечені її проведення,  перебуваючи безпосередньо в районах АТО, за умови, що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу Збройних Сил України .

 

 

Начальник відділу соціального

захисту та охорони здоров‘я

Гурівської сільської ради                                                        Олена КОЗУБ