Пройшов онлайн-семінар на тему «Діяльність робочої групи з розробки проєкту стратегії розвитку громади. Порядок проведення четвертого засідання робочої групи» від Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe

  • 1362

На минулому тижні спеціалісти відділу розвитку територій Гурівської сільської ради взяли участь у дводенному онлайн-семінарі «Діяльність робочої групи з розробки проєкту стратегії розвитку громади для громад з областей Південного Хабу».

Всього учасниками навчання стали спеціалісти 12 громад з областей України.

Впродовж 29-30 липня на базі ULEAD Запорізький регіональний офіс Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe проходив онлайн-семінар на тему «Діяльність робочої групи з розробки проєкту стратегії розвитку громади. Порядок проведення четвертого засідання робочої групи».

Денис Абрамов та Віктор Бондарук, експерти Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe з розробки стратегій місцевого розвитку, допомагали представникам 12 громад Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської, Одеської, Запорізької та Кіровоградської областей підготуватися до четвертого засідання робочої групи з розробки стратегії розвитку.

Формування стратегій розвитку громад сьогодні є обов’язковою умовою функціонування кожної територіальної громади. А тому допомога, яку надає Програма "U-LEAD з Європою" відібраним за конкурсом громадам у написанні їх стратегій розвитку насьогодні є важливим завданням тих команд, які входять до робочих стратегічних груп. Наш дводенній семінар максимально деталізував завдання робочих груп громад щодо підготовки четвертої заключної стратегічної сесії, - зазначила Тетяна Бордюг, керівниця Запорізького регіонального офісу.

Під час теоретичної частини учасники дізналися:

- як збирати проєктні ідеї і залучати до роботи мешканців громади;

- якими є етапи та механізми реалізації місцевої стратегії;

- як і звідки залучати фінанси для виконання завдань стратегії, пріоритети програм міжнародної технічної допомоги;

- як користуватися платформами-агрегаторами для пошуку актуальних конкурсів проєктів;

- як заповнити карту технічного завдання проєкту?

- як налагодити моніторинг та оцінювати результати стратегії громади?

- як проводити стратегічну екологічну оцінку до проєктів місцевих стратегій розвитку. На що треба звернути увагу?

- як підготуватися до громадських слухань та консультацій в громаді щодо проєкту стратегії та плану заходів із її реалізації?

- як підготуватися до четвертого засідання робочої групи і якісно його провести?

Практичні завдання, які вирішувалися учасниками тренінгу стосувалися презентації результатів роботи над матрицею стратегічних цілей та завдань стратегії. Кожна громада презентувала свою матрицю цілей та завдань. Також представники громад вчилися оформлювати технічні картки завдань проектів, обговорили форми та способи збору проєктних ідей, а також на практиці визначати індикатори цілей та завдань.

Як неодноразово наголошували експерти, індикатори мають бути вимірювані, а завдання та проектні ідеї реалізовуваними.

Серед настанов щодо презентації проєкту стратегії розвитку громади, то експерти радили презентацію робити зрозумілою та не дуже тривалою, а головне "прив'язаною" до території.

Четверте засідання робочої групи може бути тривалішим, ніж попередні. У ньому можуть брати участь не тільки члени робочої групи, а і профільні фахівці: освітяни, медики, працівники ЖКГ та інші. Адже саме на цьому засіданні відбувається фіналізація документу стратегії. Можливо будуть дискусії, але головне прийти до згоди і знайти оптимальне рішення, - наголосив Віктор Бондарук. І побажав громадам, щоб їх стратегії розвитку були не лише якісно написані, а і стали реально діючим документом.

В свою чергу, Денис Абрамов висловив сподівання, що у жовтні кожна з 12 громад матиме свою стратегію розвитку і дев'ять місяців такої копіткої та важливої роботи не будуть витрачені даремно.

Нагадаємо, що цьогоріч 12 громад (Аджамська громада, Гурівська територіальна громада, Солонянська територіальна громада, Іларіонівська ТГ, Новобузька міська рада, Мигіївська громада, Новоборисівська Отг, Ренійська міська територіальна громада, Нижньосірогозька селищна рада, Каховська міська територіальна громада, Більмацька селищна громада і Токмацька громада) з шести областей були відібрані Програмою «U-LEAD з Європою» для надання допомоги в розробці Стратегії в результаті проведення конкурсу.

#ULEAD #ULEADwithEurope #стратегія

Возможно, это изображение (1 человек)Возможно, это изображение (4 человека, экран и текст)