Питання медицини в Гурівській громаді

  • 350

Шановна громадо!

З перших днів створення громади керівництво та депутатський корпус Гурівської сільської ради опікувались проблемою медицини на території. То ж нині стурбовані ситуацією, що склалася в галузі медицини. Проте хочемо запевнити, що жителям хвилюватися не варто, проблемне питання вже на стадії вирішення.

Для початку хочемо додати кілька слів, аби роз’яснити ситуацію. З метою збереження цілісного майнового комплексу Долинському Центру первинної медико-санітарної допомоги Гурівською сільською радою було виділено 537 тисяч гривень на утримання трьох сільських амбулаторій та семи ФАПів, що знаходяться на території. Медичні заклади були забезпечені паливними матеріалами та енергоносіями на 2020-2021 рік. Медпрацівники цих закладів забезпечували укладення декларацій із сімейними лікарями Долинського Центру первинної медико-санітарної допомоги. Загальна кількість договорів склала близько 3 тисяч.

За розрахунками НСЗУ, за одного пацієнта первинки лікар отримує 720 грн в рік. Відтак надходження від жителів Гурівської громади становлять більше 2 млн. грн. Ці гроші мав отримати Долинський Центр ПМСД. Виходячи з того, що 16 липня депутати Долинської міської ради прийняли рішення про ліквідацію ФАПів, що знаходяться на території Гурівської сільської ради, лікарі Долинської не проводять прийом пацієнтів у громаді, а заробітну плату за рахунок підписаних декларацій із місцевими жителями отримують.

Враховуючи вищевикладене, керівництво громади не стоїть осторонь цієї проблеми й уже звернулося по допомогу задля її розв’язання до депутатів обласної ради. Тож спільно вже напрацьовуються перші кроки, аби жителі громади мали стабільний доступ до якісних медичних послуг.

Так, на початку цього тижня депутати обласної ради провели консультацію з керівництвом департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА, в рамках якої обговорили шляхи збереження мережі медичних закладів у громаді.

Учора, 20 липня, керівник апарату сільської ради Геннадій Вітряк провів робочу зустріч із директором департаменту охорони здоров’я Олегом Рибальченком. Вони обговорили можливість створення Центру первинної медико-санітарної допомоги Гурівської сільської ради. Тут жителі громади матимуть можливість отримати всі необхідні медичні послуги, що надаються первинною ланкою.

Відтак, на наступне сесійне засідання Гурівська сільська рада підготувала проєкт рішення про створення Гурівського Центру первинної медико-санітарної допомоги, а медики, які працюють на території сільської ради, будуть забезпечені роботою. Тому створення Центру планується вже найближчим часом.

Крім того, наразі сільською радою розробляється Програма розвитку та підтримки галузі охорони здоров’я на 2022 рік. То ж хочемо запевнити, що наявні проблеми будуть вирішені уже в найближчий час.

Наша мета – створення всіх умов задля збереження здоров’я життя кожного мешканця Гурівської громади, і кожен пацієнт повинен мати доступ до якісних медичних послуг.

На фото - результат спільної роботи сільської ради та обласних депутатів.
Возможно, это изображение (автомобиль и на открытом воздухе)Возможно, это изображение (в помещении)