Виїзний рейд робочої групи з питань легалізації заробітної плати і зайнятості населення

  • 432

Після офіційного укладання договору про прийняття працівника на роботу, працівник користується такими правами, як право на гарантований розмір заробітної плати , право на відпустку, у тому числі відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, право на оплату лікарняного, право на зарахування виробничого стажу.

Основними видами соціального забезпечення і захисту населення є:

- пенсійне забезпечення;

- соціальне страхування;

- допомога сім’ям з дітьми;

- пільги щодо оплати житлово-комунальних послуг, транспортних послуг;

- індексація грошових доходів населення;

- державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям

Укладення трудового договору та запис у трудовій книжці захищають найманого працівника відповідно до чинного трудового законодавства у разі порушення його прав, а саме: якщо роботодавець затримує виплату заробітної плати, відмовляється оплатити виконану роботу, не додержується інших своїх зобов’язань. Відсутність офіційно оформлених трудових відносин між роботодавцем і працівником означає, що працівник не має всіх вище перелічених гарантій.

Законодавством заборонено платити працівнику менше за мінімальну заробітну плату.

 

13 липня 2021 року, робочою групою з питань легалізації заробітної плати і зайнятості населення при Гурівській сільській раді проведено виїзний рейд, з метою виявленню на підприємствах та у фізичних осіб-підприємців, які здійснюють свою господарську діяльність на території сіл Никифорівка, Іванівка та Василівка неоформлених належним чином найманих працівників

В ході рейду на деяких підприємствах виявлено працівників, які не мали підтверджуючих документів про своє працевлаштування. З керівниками підприємств та найманими працівниками проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота щодо недопущення неофіційних трудових відносин між роботодавцями та працівниками, виплати заробітної плати в «конвертах» та нижче законодавчо встановленого розміру.

Керівникам підприємств надано терміни для укладання належним чином трудових договорів з виявленими незареєстрованими найманими працівниками та надання підтверджуючих документів про їх працевлаштування.

Виїзні рейди робочої групи з питань легалізації заробітної плати будуть здійснюватися і надалі.