Житлові субсидії || ЗАПИТАННЯ - ВІДПОВІДІ

  • 1177

Субсидії будуть призначені з моменту оформлення заяви – заспокоюють в  управлінні соцзахисту | Слово Правди - новини Володимира-Волинського

З 1 травня 2021 року надання житлових субсидій в Україні відбувається по новому. Надаємо відповіді на запитання з приводу нового порядку призначення і нарахування житлової субсидій.

  • Якщо у мене у власності є квартира, а тітка залишила у спадщину 1/4 частину будинку в місті (не в селі), то чи зможу я оформити субсидію?

Отримання частки нерухомого майна Вами у спадщину не вплине на рішення структурного підрозділу з питань соціального захисту населення щодо призначення (відмову у призначенні) житлової субсидії Вашому домогосподарству. Адже при призначенні субсидій не враховуються житлові приміщення, які перебувають у спільній частковій або сумісній власності (або розташовані у сільській місцевості) і отримані як спадщина.

 

  • Чи можу я претендувати на субсидію, якщо маю житло на тимчасово окупованій території Донбасу?

Так. Житлове приміщення, що знаходиться на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, у населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, та у населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, і перебуває у власності особи зі складу домогосподарства не вплине на рішення структурного підрозділу з питань соціального захисту населення щодо призначення (відмову у призначенні) житлової субсидії Вашому домогосподарству.

 

  • У житловому приміщенні зареєстровано три людини: подружжя пенсіонерів та їхній безробітній син, який з ними не мешкає. У цьому випадку субсидія нараховується на фактичну кількість зареєстрованих?

Рішення про призначення житлової субсидії без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих приймаються на підставі актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства та/або офіційних документів, які підтверджують, що особи за адресою домогосподарства не проживають.

 

  • Якщо людина планує вперше подати документи на субсидію в жовтні 2021 року, то за який період будуть враховані доходи для розрахунку і на який період вона буде призначена?

Якщо житлова субсидія призначається з початку опалювального сезону, то для розрахунку її розміру береться середньомісячний сукупний дохід осіб за I і II квартали поточного календарного року, а якщо з неопалювального сезону (травень), то за III і IV квартали попереднього календарного року.

Житлова субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається, виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік.

 

  • Чи доставлятиме «Укрпошта» в наступному опалювальному періоді субсидію додому?

Так. До 1 січня 2023 р. функції організації, що здійснює виплату і доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України, здійснює національний оператор поштового зв’язку, функції якого виконує акціонерне товариство “Укрпошта” (постанова Кабінету Міністрів України від 29.03.2021 № 277 (зі змінами).

 

  • Яка площа будинку буде братися до уваги при нарахуванні субсидій у сільській місцевості: загальна чи загальна житлова (опалювальна)? 

 При призначенні житлової субсидії аналізується загальна площа житлового приміщення, в незалежності від виду населеного пункту.

При цьому розрахунок житлових субсидій відбувається на соціальні норми житла та соціальні нормативів користування житлово-комунальними послугами.

 

  • Кому призначається субсидія на понаднормову площу житла?

Субсидія на понаднормову площу житла призначається, якщо у житловому приміщенні зареєстровані (проживають) лише непрацездатні непрацюючі особи (незалежно від їх чисельності), у тому числі у разі отримання ними доходу від оренди землі. Про призначення житлової субсидії на понаднормову площу має бути зазначено у заяві.

У випадку призначення житлової субсидії домогосподарству без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих, якщо у складі домогосподарства залишаються лише непрацездатні непрацюючі особи, то в такому разі житлову субсидію їм може бути призначено на понаднормову площу житла.

Якщо в опалювальному сезоні 2020-2021 років субсидія була призначена на соціальну норму площі житла (без понаднормової), при автоматичному призначенні на наступний період вона також призначається на норму. Для призначення житлової субсидії на понаднормову площу особа має подати нову  заяву, у якій про це буде зазначено. 

 

 

 

Начальник відділу соціального

захисту та охорони здоров’я 

Гурівської сільської ради                                                               Олена КОЗУБ