УРЯД ВРЕГУЛЮВАВ РОЗБІЖНОСТІ, ЯКІ ВИНИКАЮТЬ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ СЕРТИФІКАЦІЇ НАСІННЯ

  • 319

                 Фото без опису

УРЯД ВРЕГУЛЮВАВ РОЗБІЖНОСТІ, ЯКІ ВИНИКАЮТЬ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ СЕРТИФІКАЦІЇ НАСІННЯ 

Кабінет Міністрів України на засіданні 02 грудня 2020 року ухвалив Постанову №1187 «Про внесення змін до Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал». Прийнятий документ приводить процедуру сертифікації насіння до міжнародних вимог та врегульовує розбіжності, які виникають під час проведення сертифікації насіння.

Зокрема, розширено перелік документів, які подаються до органу із сертифікації виробниками категорії добазового насіння. Також визначено відсоток насіння, яке підлягатиме ділянковому (грунтовому) сортовому та лабораторному сортовому контролю. Так, для категорій добазового та базового насіння генерації супереліта ділянковий (грунтовий) сортовий контроль та лабораторний сортовий контроль здійснюється в обсязі 100 відсотків, починаючи з генерації розсадників розмноження другого року. Для сертифікованого насіння сортів рослин та гібридів першого покоління ділянковий (грунтовий) сортовий контроль та лабораторний сортовий контроль здійснюється в обсязі, визначеному органом із сертифікації, та становить в межах від 5 до 10 відсотків і залежить від видів сільськогосподарських рослин.

До того ж збільшено термін дії сертифікатів, що засвідчують посівні якості насіння. Так, на насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів відкритого і закритого грунтів – дванадцять місяців, а упаковані у герметичну тару – двадцять чотири місяці, на насіння соняшнику протруєноговісім місяців, а на насіннєву картоплю, затарену в мішки, в ящичні піддони та насипомтридцять днів.

За роз’ясненнями та консультаціями звертайтеся до відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки за телефонами: (0522) 32 26 38, +380501717369.

Інші новини

Всі новини