ОБЕРЕЖНО – СКАЗ!

  • 607

 

ДОЛИНСЬКЕ  УПРАВЛІННЯ  ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

 В КІРОВОГРАДСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПОВІДОМЛЯЄ

 


 

     У місті Долинська у приватному секторі встановлено захворювання на сказ тварини (собаки). Рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кропивницькій районній військовій адміністрації від 31 серпня 2022 року № 10 (далі – рішення комісії) на м. Долинська накладено карантині обмеження, а села Вишневе, Маловодяне та Степове є загрозливою зоною. Також, рішенням комісії затверджено «План комплексних заходів щодо ліквідації сказу тварин в неблагополучному пункті
м. Долинська та загрозливій зоні (с. Вишневе, с. Маловодяне, с. Степове) Кропивницького району Кіровоградської області».

       Хочу зауважити, що хворий собака домашній і не щеплений проти сказу.

       Нагадаємо, що це за захворювання – СКАЗ тварин.

       СКАЗ - особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. Характеризується гострим перебігом, ураженням нервової системи і закінчується летально. Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотовидні та бродячі собаки. Захворівши, дикі тварини перестають боятися людей, навіть удень можуть забігати у населені пункти, нападати на людей або тварин.

       Сказ у собак. Хвора тварина стає пригніченою лежить, втрачає апетит, до води байдужа – гідрофобії немає. Наприкінці другого дня виникає неспокій, собака намагається сховатися в куток (під ліжко, в будку), хапає ротом повітря, може розгризати свою загоєну рану, ковтає неїстівні предмети. Може тікати з дому – до 50 км за день,  нападає на зустрічних людей і тварин. Період збудження триває 3-4 дні, гине на 6-8 день хвороби. Це класична картина.

       Проте, досить часто у хворих на сказ тварин проявляється атипова картина, тобто клінічні ознаки хворої тварини чітко не проявляються і тому власник не завжди або не відразу може запідозрити хворобу тварини. Але за будь якого випадку поведінка тварини змінюється, що має насторожити господаря. Найчастіше така тварина стає джерелом зараження людини, тому що живе в оточенні людей.

       Звертаю вашу увагу на те, що щеплений собака, якщо він і мав безпосередній контакт з хворою на сказ твариною, не є джерелом зараження. У нього не виникає агресивності, бажання кусати,  вірус сказу в його слині відсутній.

       Набагато частіше в Україні реєструється сказ котів. У котів сказ має значно гостріший перебіг. Перші ознаки: наростаючий неспокій, збудження, хриплий голос, переляканий погляд, агресивна поведінка, нападає на людей та інших тварин, уникає господарів. Під час нападу кота важко відірвати від рани через спазм жувальних м’язів. Рани глибокі, їх краї злипаються і важко піддаються обробці. Це характерно і для укусів лисиць. У худоби – рев, сильне слиновиділення, статевий потяг, за паралітичної форми – тихий сказ. Велика та дрібна рогата худоба, коні, свині хворіють на буйну форму сказу.

       Потрібно відзначити, що протягом останніх років у вересні-жовтні в області проводяться щеплення проти сказу диких тварин шляхом розповсюдження приманок із вакциною. Також, фахівцями Долинської районної державної лікарні ветеринарної медицини та її структурних підрозділів (далі – ветеринарні фахівці) проводяться регулярні планові щеплення домашніх тварин проти сказу шляхом подвірних обходів. Такий комплексний підхід у питанні профілактики сказу тварин дає позитивні результати – наша територія (колишнього Долинського району) була благополучною по сказу тварин протягом останніх трьох років.

       Проте, є багато випадків, коли, під час подвірних обходів ветеринарними фахівцями, домашніх тварин неможливо щепити, бо власників дворогосподарств немає вдома, - цим і пояснюється той факт, що не всі домашні тварини вчасно щеплені проти сказу. Але здоровя домашніх тварин – це відповідальність їх власників. Тому пункт 2.2. «Інструкції Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин», затвердженої наказом Головного управління ветеринарної медицини з Держветінспекцією Мінсільгосппроду України від 15 березня 1994 р. №5 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 31 березня 1994 р. за № 54/263 покладає відповідальність на  власників тварин доставляти собак і котів «в строки,
встановлені органами державної влади, в установи ветеринарної медицини для  клінічного  огляду і профілактичного щеплення проти сказу». Також, нагадую про те, що всі собаки і коти, підлягають обов'язковому щепленню проти сказу щороку, враховуючи настанову по застосуванню біопрепарату.

       Оскільки (нагадаю) сказ – це захворювання спільне для тварин і людини, то власників тварин прошу врахувати, що інкубаційний період у хворої на сказ людини триває від 7 днів до року, найчастіше ж він сягає 77-90 днів. Тривалість залежить від місця укусу, локалізації і тяжкості, виду тварини яка вкусила.

       Тож, підсумовуючи вищевикладене, з метою забезпечення на території Долинської та Гурівської громад стабільного епізоотичного благополуччя щодо сказу тварин пропоную:

   1. Власникам надавати вчасно (щорічно) належних їм тварин фахівцям державних установ ветеринарної медицини для щеплення проти сказу. При виникненні питань щодо утримання тварин та їх вакцинопрофілактики, консультуватися з ветеринарними фахівцями, що обслуговують певну територію.

   2. У випадку покусу твариною власника чи інших осіб, тварину ізолювати та сповістити лікаря ветеринарної медицини, який обслуговує дану територію. При цьому не допускати жорстокого поводження з  твариною, не припиняти її годівлю і напування.

       Також, нагадую, що, згідно статті 107 КУпАП, власники тварин, які не надали їх для проведення профілактичних щеплень чи інших ветеринарних обробок, притягуються до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.

       Прошу жителів району: отриману інформацію з питань сказу тварин передавати своїм домочадцям, родичам, знайомим; пояснювати дітям, онукам, що неприпустимо наближатися, гладити руками незнайомих і знайомих тварин, а особливо безпритульних, як би вони не виглядали, - завжди існує ризик контакту людини чи домашньої тварини із хворою на сказ твариною.

 

                                             Світлана ТОЛМАЧ – заступник начальника управління

                                             - начальник відділу безпечності харчових продуктів

                                             та ветеринарної медицини Долинського управління

                                             Головного управління Держпродспоживслужби

                                             в Кіровоградській області

                                             

 

 Фото без опису