Безпека на пляжі

  • 479

Фото без опису

З настанням літнього сезону населення починає використовувати місця масового відпочинку та дозвілля.

Враховуючи те, що через військовий стан більшість населення області, в тому числі діти та внутрішньо переміщені особи, в літній період залишаться на території області, Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській  області нагадує громадянам та суб’єктам господарювання основні вимоги до облаштування місць масового відпочинку населення, в тому числі на водних об’єктах (пляжах).

Пляжна зона (або зона відпочинку) повинна бути обладнана:

  • урнами для збирання сміття та твердих побутових відходів з облаштуванням відповідно до санітарних вимог,
  • громадськими вбиральнями з підключенням до систем централізованого водопостачання та каналізації (на вигріб з урахуванням відстаней і рельєфу місцевості, щоби запобігти забрудненню води та зони перебування відпочиваючих),
  • медичними пунктами та рятувальними станціями,
  • роздягальнями зі щоденним їх миттям із застосуванням мийних та дезінфекційних засобів, дозволених до використання Міністерством охорони здоров’я України.

Власники чи балансоутримувачі пляжів, у процесі їх експлуатації, повинні забезпечити систематичне прибирання берега, зеленої зони і дезінфекцію вбиралень, а також щоденне вивезення зібраних відходів.

З метою профілактики гельмінтозів на піщаних пляжах, не рідше одного разу на тиждень, повинно проводитись механізоване рихлення піску з видаленням відходів та своєчасна підсипка (заміна) піску. Після рихлення пісок необхідно вирівнювати.

Об’єкти обслуговування населення, що розташовуються на пляжах (рекреаційних зонах), повинні бути забезпечені централізованими системами водопостачання та водовідведення. У разі відсутності централізованих інженерних мереж необхідно влаштовувати систему водопостачання для кожного окремого об’єкта та локальні очисні споруди водовідведення і розміщувати їх поза межами прибережної захисної смуги річок і водойм та пляжної зони.

Важливим аспектом готовності пляжу до відкриття сезону є відповідність води відкритих водоймищ та ґрунту (піску) вимогам чинного законодавства. Перед початком та в період купального сезону потрібно проводити лабораторні дослідження ґрунту (піску) та води поверхневих водойм за мікробіологічними, санітарно-хімічними та паразитологічними показниками. У місцях, призначених для купання, категорично забороняється прати білизну, мити автотранспорт і купати тварин.

Також необхідно врахувати умови воєнного стану в країні, тому в місцях відпочинку повинна бути наглядова інформація щодо найближчого укриття та правил поведінки під час «повітряної тривоги».  

У разі відкриття на території громади баз відпочинку суб’єкти господарювання таких закладів повинні забезпечити виконання наступних вимог, а саме: приведення та утримання прилеглої території та приміщень бази відпочинку в задовільному санітарному стані (покіс трави, збирання та вивезення відходів, щоденне прибирання приміщень та дезінфекція поверхонь з якими контактують відвідувачі тощо), наявність укриття на випадок «повітряної тривоги», забезпечення водопостачанням та умовами особистої гігієни, умовами організації харчування на території бази.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області рекомендує  відпочинок на воді тільки у спеціально відведених та обладнаних для цього місцях і купатися у водоймах, за умов дотримання безпечності показників води, що підтверджено лабораторно.

 

 

 

Начальник Долинського

управління ГУ ДПСС

в Кіровоградській області                                                 Галина ЦУРКАН