На Долинщині тривають перевірки суб’єктів господарювання, що використовують найману працю

  • 386

Фото без описуФото без описуФото без опису

Упродовж листопада члени робочих груп з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення Долинської міської та Гурівської сільської територіальних громад відвідали близько 20 суб’єктів господарювання, які здійснюють свою діяльність на території територіальних громад та використовують найману працю.

Подібні перевірки спрямовані на попередження усіх ризиків використання незадекларованої найманої праці та розвитку соціально-відповідального бізнесу, який є одним з головних факторів добробуту мешканців громади.

Наприклад, робоча група Долинської міської ради відвідала з інспектуванням підприємства різних форм власності,  які надають послуги з технічного обслуговування та ремонту автотранспортних засобів.

Під час інспектування ФОП Володимира МІСЮНІ встановлено, що всі працівники офіційно перебувають у трудових відносинах, створені належні умови для їхньої роботи. Водночас виявлено потребу у працівниках за професією слюсар-ремонтник. Підприємцю було запропоновано скористатись послугами служби зайнятості для укомплектування вакансії з числа безробітних, що перебувають на обліку в Долинській районній філії.

Робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення Гурівської сільської територіальної громади відвідала фізичних осіб-підприємців та роботодавців, що здійснюють свою діяльність на території Василівського старостинського округу (с. Василівка, с. Іванівка та с. Никифорівка).

   Під час зустрічі з працівниками ТОВ «Долинські лани», що  розташоване в селі Никифорівка та займається ткацьким виробництвом, вони повідомили, що роботодавець уклав з ними трудові угоди, вчасно виплачує заробітну плату та створює належні умови для роботи.

Серед підприємств малого та середнього бізнесу робоча група відвідала магазин «Лілія», що належить ФОП Гракіній С.А. Вона веде свою діяльність у с. Іванівці менше року і найману працю ще не використовує. Під час інспектування підприємниця повідомила про  свій намір розширити власний бізнес та залучити працівників. Фопівчині була доведена інформація стосовно неприпустимості найму працівників без оформлення трудових відносин та неухильного дотримання законодавчих вимог щодо укладення трудових договорів.

Загалом заходи пройшли продуктивно. Працівникам було окреслено суттєві переваги легальних трудових відносин з роботодавцем та попереджено про негативні наслідки, які тягне за собою безвідповідальне ставлення до питання працевлаштування. Роботодавцям фахівці нагадали окремі положення Кодексу законів про працю України та акцентували увагу на штрафних санкціях за порушення трудового законодавства і законодавства про зайнятість населення.

Крім того, всі охочі мали можливість отримати відповіді на запитання, що стосуються чинного законодавства про зайнятість та трудового законодавства.

Учасники робочих груп переконані: досягнення повної та продуктивної зайнятості неможливе без викоренення таких явищ, як незадекларована праця, які є потужними перешкодами у забезпеченні гідної праці та зростання економіки.

Довідково. До складу робочих груп увійшли спеціалісти відділів соціального захисту Долинської міської та Гурівської сільської територіальних громад, представники Управління Держпраці у Кіровоградській області, Долинського відділу поліції Головного управління Національної поліції в області, Долинської районної філії обласного центру зайнятості.

 Марина Павляча, завідувач сектору взаємодії з роботодавцями відділу надання соціальних послуг Долинської районної філії  Кіровоградського обласного центру зайнятості