Вакцинація від коронавірусу

  • 282

Фото без опису

 

Кожна країна має регулярні органи, які контролюють безпеку та ефективність вакцин перед їх широким використанням. В усьому світі ВООЗ координує низку незалежних технічних органів, які перевіряють безпеку вакцин до і навіть після їх запровадження. Вакцини, схвалені для використання ВООЗ, пройшли суворі тести та клінічні випробування, перш ніж показати , що вони безпечні та ефективні в подоланні пандемії. Незважаючи на те, що вакцини проти COVID-19 розробляються дуже швидко, вони зможуть отримати необхідні дозволи регулярних органів лише якщо вони відповідають суворим стандартам безпеки та ефективності.

 

                 Як працює вакцина проти COVID-19?

      Вакцини працюють, імітуючи збудника інфекції – віруси , бактерії або інші  мікроорганізми, які можуть спричинити захворювання. Це “навчає”нашу імунну систему швидко та ефективно реагувати на збудник. Як правило, через щеплення вводять ослаблену форму збудника інфекції, що дозволяє нашій імунній системі формувати пам'ять про неї. Таким чином , наша імунна система може швидко розпізнавати та боротися з інфекцією, перш ніж вона захворіє. Саме так розробляються деякі сучасні вакцини проти COVID-19.

 

                 Які з вакцин проти COVID-19 краще вибрати?

       Усі вакцини, схвалені для використання ВООЗ, мають високу ефективність у запобіганні важкому перебігу захворювання на COVID-19, госпіталізації і смерті. Тому найкращою вакциною є та , що зараз доступна для вас!

 

    Чи захищатимуть вакцини проти COVID-19 від нових варіантів вірусу?

        Згідно з розрахунком ВООЗ, схвалені на сьогодні вакцини забезпечують щонайменше певний захист від нових варіантів вірусу. Експерти в усьому світі безперервно вивчають , як нові мутації вірусу впливають на його поведінку й на ефективність вакцин проти COVID-19. Якщо будь-яка з вакцин виявиться менш ефективною проти одного або кількох із цих варіантів, буде доцільно змінити її склад. Тоді вакцина буде дієвою і проти нових варіантів вірусу. У майбутньому, можливо , потрібно буде оновити схему вакцинації, наприклад, внести зміни у введення другої дози. А тим часом важливо вакцинуватися та продовжувати вживати запобіжних заходів щодо поширення COVID-19, таких як дотримання фізичної дистанції , носіння масок, провітрювання приміщень, регулярне миття рук та звернення за медичною допомогою за перших симптомів,- це допоможе зменшити шанси того, що вірус мутуватиме.

 

          Чи можна вакцинувати людей із онкологічними хворобами?

      Так. Ці люди перебувають у групі ризику і можуть мати важкий перебіг захворювання на COVID-19 або померти. Вакцини не можуть спричинити захворювання навіть на тлі імуносупресії, бо не є живими “повноцінними” вірусами.

 

 

 

Начальник відділу соціального

захисту та охорони здоров‘я

Гурівської сільської ради                                                                    Олена КОЗУБ