МИ ГОВОРИЛИ, НАС НЕ ЧУЛИ

  • 398

Фото без опису

МИ ГОВОРИЛИ, НАС НЕ ЧУЛИ

1 лютого 2021 року з ініціативи керівників Гурівської сільської ради Анатолія Склярчука, Юрія Ківшика, Геннадія Вітряка, окремих її депутатів, за участі депутатів Кіровоградської обласної та Кропивницької районної рад Олександра Шевченка і Віталія Бездугана відбулася робоча зустріч з керівником Долинської міської ради Євгеном Звіздовським. Мали намір спільно розглянути кілька питань, важливих для життєдіяльності обох громад. Основним з них було таке:

12 листопада 2020 року сорок четверта позачергова сесія Долинської районної ради сьомого скликання розглянула питання «Про надання згоди на передачу об’єктів (установ, організацій, підприємств) та майна спільної власності територіальних громад міста, селища та сіл Долинського району у комунальну власність Долинської міської ради Кіровоградської області» і надала на це свою згоду. А це, без малого, майже 100 об’єктів – усі комунальні заклади і комунальні підприємства, будівлі і майно, балансоутримувачами яких були районна державна адміністрація, районна рада, відділи освіти, культури, молоді і спорту РДА, територіальний центр соціального обслуговування та інші. Уважний користувач соціальних мереж одразу помітить певну невідповідність у самій назві порядку денного сесії, тобто, зверне увагу на те, що передається спільна, підкреслюю, СПІЛЬНА, власність територіальних громад міста, селища і сіл району тільки в одні руки – у комунальну власність Долинської міської ради. І одразу запитає: а у районі є й ще одна – Гурівська територіальна громада. А вона що – не має права на частину того спільного майна?

Хочу вас запевнити, що має, і претендує на відчутний відсоток. Якщо брати по кількості населення Гурівської громади в порівнянні до населення Долинської міської громади, то це в межах 21 відсотка. А якщо по кількості орної землі – то й майже втричі більше.

З наміром вирішити це питання справедливо ініціативна група й приїхала в Долинську. Виклавши свої позиції і думки, ми запропонували міському голові створити робочу групу, котра б зайнялася вирішенням всіх цих спірних питань. А їх назбирався солідний список. Вони стосуються подальшої роботи навчальних закладів, віднедавна прийнятих на баланс міської громади, а саме філій, котрі знаходяться в селах Варварівка, Василівка, Іванівка, функціонування медицини, фельдшерських пунктів (фінансове забезпечення) та іншого. Для їх спільного вирішення у нас є свої напрацювання.

А щодо будівлі АПК, стосовно якої такий розголос, – це було сказано для прикладу, як один із способів повернення 20% майна.

У підсумку після півторагодинної розмови скажу так: ми говорили, але нас не чули.

Тобто, міський голова на компромісні пропозиції з нашого боку (найперше - створення робочої групи) не погодився. А на завершення почули в залі й таке, мовляв, що це буде не справедливий поділ спільного майна, а свого роду його «окупація» (міський голова порівняв Гурівську громаду з РФ, а Долинську – з Україною, і назвав нашу громаду «окупантом» просто через те, що ми відстоюємо свої права).

Виходить, що не порозумілися. Натомість, переконалися в тому, що у стінах міської ради не схильні прислухатися до думок інших, тут, очевидно, надають перевагу тиску, а не дотриманню законодавства. Залишається одне – за справедливістю треба йти до суду. Аби відстояти право на свою частку у спільному майні, очевидно, доведеться й цим скористатися.